Hva er enzymatisk hydrolyse?

hero-image
Bilde: Bioco
Vår prosess

Bioco bruker kontinuerlig enzymatisk hydrolyse for å foredle råvarer av kylling og kalkun og lage hydrolyserte proteiner og peptider. Hva betyr det, og hvordan fungerer det?

Når du kommer inn på Bioco-anlegget på Hærland, er det første som slår deg at anlegget er større på innsiden enn det ser ut på utsiden. Den andre tingen er at det er mange rør som går gjennom anlegget. Disse rørene er hemmeligheten bak Biocos skånsomme og naturlige prosess som kalles kontinuerlig enzymatisk hydrolyse. Vi kan forklare denne prosessen ved å ta en reise gjennom anlegget, og se hva som skjer i rørene.

Det hele starter med råvarene. Etter at brystfileten og låret er skåret av og pakket for salg i supermarkedet eller til restauranter, gjenstår kjøttfulle bein og kjøttavskjær. Det er dette råstoffet som brukes på Bioco. Beinråstoffet blir transportert direkte fra kjøttforedlingsanlegget Nortura Hærland, til Bioco i rør, det første røret i denne historien. Dette sikrer at råvarene er superferske og forblir innendørs. Beina blir først kvernet i små deler slik at naturens mest allsidige verktøy - enzymer - kan gjøre jobben sin i neste trinn.

En forenklet illustrasjon av enzymatisk hydrolyse
En forenklet illustrasjon av enzymatisk hydrolyse

Enzymer er nøkkelen til Bioco-prosessen. Enzymer er naturlige "verktøy" som finnes i kroppen og mange andre steder i naturen. Enzymer har en av følgende to funksjoner: De setter enten to komponenter sammen, eller de deler opp en komponent i to deler. Fordøyelsessystemet består av mange enzymer som bryter ned maten vi spiser til små nok partikler som gjør at kroppen kan ta opp de næringsstoffer fra kostholdet vårt. Hos Bioco bruker vi også enzymer som deler opp komponentene i to ved hjelp av temperert vann - et mer vitenskapelig uttrykk for dette er hydrolyse. Fordi vi bruker enzymer, kalles Bioco-prosessen enzymatisk hydrolyse: enzymer gjør at råstoffet blir delt opp i mindre partikler. Det er forskjellige måter å hydrolysere råstoff, men i motsetning til andre metoder (syre, base, termisk eller salt), er den enzymatiske prosessen mer kontrollert, mer skånsom og gir ingredienser av høyere kvalitet med mer av næringsstoffene intakt. Enzymene vi bruker her er tradisjonelle matenzymer som retter seg spesifikt mot proteiner, og deler opp proteinene i mindre komponenter: såkalte peptider. Det høye antallet peptider gjør ingrediensene som Bioco produserer attraktive for mange bruksområder der god smak og raskt næringsopptak er viktig.

Proteiner og peptider

byggestein for helse

Proteinene er den viktigste byggesteinen i alt levende vev. Vi er godt kjent med proteiner i hverdagen - for eksempel ser vi dem gå fra å være gule og gjennomsiktige til å bli hvite når vi koker et egg, eller vi leser på pakken til en sportsbar at den er veldig rik på protein. Proteiner kommer i forskjellige former og størrelser, men det de har felles er at de er laget av lange kjeder av aminosyrer. Hos mennesker brukes 20 forskjellige aminosyrer til å bygge proteiner - som igjen kan kombineres i mange forskjellige varianter og skaper mange forskjellige proteiner. Kroppen kan lage aminosyrer på egen hånd, men ikke alle 20 av dem. Ni aminosyrer er såkalte essensielle aminosyrer, og må tilegnes gjennom kostholdet vårt.

Kortere kjeder av aminosyrer kalles ikke proteiner, men peptider. En sammensetning med to aminosyrer kalles et dipeptid, og en trio av aminosyrer kalles et tripeptid. For å kunne utnytte proteinene må magen og tarmen bryte ned proteinet vi spiser til dipeptider og tripeptider. Først da er peptidene små nok til å krysse tarmbarrieren og tas opp i blodomløpet.

Visste du at proteiner er nøkkelen til de fleste funksjoner i kroppen? De spiller en viktig rolle i bygging og vedlikehold av muskler, bein, hud og slim, og til transport av oksygen og næringsstoffer i blodet. Proteiner spiller også en rolle i immunforsvaret, og i lagring og transport av forskjellige komponenter i kroppen. Enzymene som brukes i vår enzymatiske hydrolyseprosess er også proteiner, og etter at prosessen på Bioco er kommet til en slutt, deaktiveres enzymene og er helt trygge å spise.

Så hva med alle rørene? Det lange nettverket av rør er der enzymene gjør jobben sin. De blandes med råvarene i begynnelsen av rørene, og på slutten av rørene er de ferdige med å bryte ned proteinene til peptider. Å bruke rør i stedet for en stor tank sørger for at enzymene har bedre forutsetninger for den oppgaven de skal gjøre, prosessen går raskere og gir ingredienser av høy kvalitet. Bruk av enzymer sikrer også at alle deler av råstoffet blir brukt: hydrolyserte proteiner separerer fra olje og protein/mineral-mel, som har sin egen bruksområder.

Våre partnere på enzymatisk hydrolyse

Kontakter

Kontakter

Eirik Pallin

Daglig leder Bioco
eirik.pallin@bioco.no